- Webshop Design
- Over ons
- Algemene voorwaarden
- Disclaimer
- Privacy Policy - Cookiebeleid
- Betaalmethoden
- Verzenden & retourneren
- Contact - Klantenservice
- Sitemap
- Over thee
- Horeca
- BIO certificaat
Over thee
1. Wat is het verschil tussen witte thee, groenethee, oolongthee en zwarte thee?
2. Hoeveel gram thee gebruik ik voor 1 kopje?
3. Waarom losse thee en welke filter gebruik ik best?
4. Hoeveel maal kan men water schenken in een kopje met losse thee of met theefilter?
5. Hoelang laat ik mijn thee trekken?
6. Welke temperatuur moet het water hebben?
7. Welk cafeïnegehalte bevat elke theesoort?
8. Welk water moet ik gebruiken?
9. Welke zijn de heilzame eigenschappen van thee?
10. Wat zijn theebloemen?
11. Bereiding van een kopje oolong thee
1. Wat is het verschil tussen witte, groene, oolong en zwarte thee?
De verschillende theesoorten komen van één en dezelfde plant namelijk de Camellia sinensis.Het verschil zit hem in de bereidingswijze van elke soort. Hierbij een overzicht:
2. Hoeveel gram thee gebruik ik voor 1 kopje?
Per product kan je zien hoeveel gram thee men best gebruikt voor 1 liter water, dit schommelt meestal tussen 12-15g/l.Deze indicatie is de westerse hoeveelheid.
Chinezen passen deze regels van hoeveelheden eigenlijk niet toe.
Persoonlijk kan ik volgend advies geven :
Neem een koffielepeltje voor 1 glas thee of neem zoveel thee je kan grijpen tussen je duim, wijsvinger en middelvinger. Zo hoef je de thee niet af te wegen. Smaaksterkte is natuurlijk persoonlijk, maar te veel doet de thee soms bitter smaken en heilzame eigenschappen kunnen verloren gaan door te veel thee te gebruiken.
3. Waarom losse thee en welke filter gebruik ik best?
Filterzakjes zoals de bekende commerciële merken verkopen wij niet. De Chinezen gebruiken dit trouwens ook niet. Wat er in filterzakjes zit zijn geen theebladeren maar al de fijne stukjes en dus is het noodzakelijk filterzakjes te gebruiken.
Na het plukken van de thee in China wordt de thee gezift naar bladgrootte en al de kleine stukjes gebruikt men voor de theezakjes.
Chinezen gebruiken geen filterzakjes maar ook geen filters, zij nemen losse thee en gieten er warm water over zelfs tot 4 keer !!
Het is trouwens belangrijk dat de theebladeren zich volledig in het water bevinden, op deze manier onttrekt het water al de heilzame stoffen uit de bladeren.
Je zal zien dat bij kwaliteitsthee de blaadjes na een paar minuutjes vanzelf zinken en de thee niet in je glas drijft.
Indien het stoort om losse thee te gebruiken in je glas kan je natuurlijk een speciale theefilter kopen.
4. Hoeveel maal kan men water schenken in een kopje met losse thee of met theefilter?
Wij gebruiken bijvoorbeeld ongeveer 1 koffielepel thee per glas en schenken gemiddeld 3 keer water over de thee (tot het water geen smaak meer heeft) maar dit is afhankelijk van thee tot thee.
Zoals je kan zien kan thee zeer economisch zijn !
5.Hoelang laat ik men thee trekken?
Voor elke soort thee staat beschreven hoelang men best de thee laat trekken.
Je kan deze aanwijzingen zonder probleem volgen maar zoals beschreven hierboven kan je gerust losse thee in je tas doen en er telkens vers water over schenken.
Uiteindelijk bepaal je zelf of de smaak naar wens is of niet.
6.Welke temperatuur moet het water hebben?
Zoals voor de trektijd en het aantal gram/liter staat ook voor iedere thee beschreven welke temperatuur het water best moet hebben.
Hier geef ik alvast enkele richtlijnen:
- Witte thee: 70-80 C° en kan meerdere malen opgeschonken worden.
- Groene thee: 80-90 C° en kan meerdere malen opgeschonken worden.
- Oolong thee: 95 C° en kan meerdere malen opgeschonken worden.
- Zwarte thee: 95 C° en kan zo'n tweemaal opgeschonken worden.
- Pu Ehr thee: 95 C° en kan meerdere malen opgeschonken worden.
Hoe Chinezen thee klaarzetten: wij laten het water koken, laten het even afkoelen en gieten het over alle soorten theeblaadjes.
Als het water niet warm genoeg is kan je bovendien hebben dat sommige blaadjes nog bovendrijven.
Dezelfde regel : experimenteer en ontdek zelf !
7.Welk cafeïnegehalte bevat elke theesoort?
Witte thee: 6-25 mg/kop
Groene thee: 8-30 mg/kop
Oolong thee: 12-55 mg/kop
Zwarte thee: 25-110 mg/kop
Koffie: 50-120 mg/kop
Zoals je kan zien bevatten sommige theesoorten evenveel cafeïne als een kop koffie (men spreekt eveneens over cafeïne voor thee en niet over theïne).
De opname van de cafeïne door het lichaam is is wel verschillend.
De cafeïne van koffie wordt door het lichaam sneller opgenomen maar de werking is ook veel sneller voorbij terwijl de cafeïne van thee veel trager wordt opgenomen maar ook veel langer werkt.
8.Welk water moet ik gebruiken?
Het water dat je gebruikt om thee te zetten is heel belangrijk !
Gebruik nooit kraantjeswater anders zal de thee een compleet andere smaak hebben en zullen veel heilzame eigenschappen verloren gaan.
Voor thee is een droogrest lager dan 50mg/l en een lichte zuurtegraad onder 7pH vereist.
Deze gegevens zijn te vinden op de verpakking van elke fles water.
Spa water is bijvoorbeeld een uitstekende keus met een droogrest van 33mg/l en een lichte zuurtegraad van 6pH.
Wij gebruiken het water van Delhaize (Montille 5L),niet dat we na deze reclame één jaar gratis water mogen drinken van Delhaize, maar deze heeft een droogrest van 43,6mg/l en een zuurtegraad van 6,7pH wat dus goed is :
9. Welke zijn de heilzame eigenschappen van thee?
- Thee lest de dorst .
- Thee heeft een positieve invloed bij kanker (Flavonoïden).
- Thee werkt afslankend en vetoplossend (EGCG aanwezig).
- Thee is bloeddrukverlagend.
- Thee werkt preventief bij cardiovasculaire ziektes.
- Thee houdt wakker.
- Thee verbetert de concentratie.
- Thee voorkomt tandbederf (Ze verkopen trouwens tandpasta met groene thee extract).
- Thee geeft een frisse adem.
- Thee is vochtafdrijvend
- Thee stimuleert de immuniteit.
Zoals je kan zien zijn er genoeg redenen om thee te drinken.
Bovendien zijn de meeste eigenschappen zelfs wetenschappelijk bewezen !
10. Wat zijn theebloemen?
Een theebloem is zoals een bolletje gemaakt van groene of van zwarte theebladeren met in het midden een eetbare gedroogde bloem (soms ook wel verschillende bloemen).
De groene of zwarte theebladeren zijn samengebonden tot een klein bolletje. Eens men kokend water over dit bolletje giet ontvouwen de theebladeren zich en komt de bloem tevoorschijn.
Bekijk ons filmpje op youtubehier
11. Bereiding van een kopje oolong thee.
Hieronder enkele voorbeelden hoe je een kopje oolong thee klaarmaakt :
Oolong thee iron buddha
Oolong thee Big Red Robe
Oolong thee Golden Osmanthus
Ginseng oolong thee
Mingtea bv
Poreel 20B
1547 Bever
Belgium
BE0801148734 BE60751212413670