VOOR 11U BESTELD, MORGEN GELEVERD!
40€ GRATIS LEVERING (BE, NL, DE) en 50€ (FR)
CHINESE KWALITEITSTHEE AAN DE BESTE PRIJS.
Over Mingtea
0

Op vakantie in China van 05.07 tot 04.08! Bestel NU en geniet tot 35% KORTING!

VOOR 11U BESTELD, MORGEN GELEVERD!
40€ GRATIS LEVERING (BE, NL, DE) en 50€ (FR)
CHINESE KWALITEITSTHEE AAN DE BESTE PRIJS.

Op vakantie in China van 05.07 tot 04.08! Bestel NU en geniet tot 35% KORTING!

Door Wang Shaojie, 31 januari 2022

Het Chinese Nieuwjaar 2022

Op 01 februari, het Chinese nieuwjaar 2022, gaan we het jaar van de Tijger in. 

 

Wist je dat:

Het Chinees nieuwjaar  verbonden is aan de maancyclus? Daarom valt het Chinese nieuwjaar telkens op een andere datum.

Personen geboren in het jaar van de Tijger hebben volgende kenmerken:

Ze zijn levenslustig, edel en krachtig. Ze hebben een grote empathie voor de medemens. Door hun rebelse aard trekt het avontuur hen aan. Dit leidt tot daadkracht en nodigt niet uit tot overleg.
Ze zijn optimistisch en sterven liever, dan hun idealen op te geven. Maar let op: de tijgers zijn solitaire dieren, die niet veel geven om gezelschap tijdens hun zoektochten. Vaak denken tijgers dat er regels bestaan om gebroken te worden.

 

Geboortejaren:

2022, 2010, 1998, 1986, 1974, 1962, 1950

 

Het Lentefeest is het Chinese (maan) Nieuwjaar, algemeen bekend als Nieuwjaar bij ons. Tijdens het Lentefeest worden in het hele land diverse activiteiten georganiseerd om het nieuwe jaar te vieren, met sterke regionale kenmerken.

Het Chinese Nieuwjaar is een tijd voor het verwijderen van het oude en het introduceren van het nieuwe, en hoewel het op de eerste dag van de eerste maand van de maankalender valt, stoppen de activiteiten van het Lentefeest niet op de eerste dag van de eerste maand. Vanaf het einde van het Chinese Nieuwjaar beginnen de mensen zich "bezig te houden" met het nieuwe jaar.

voorouders, en het bidden voor het nieuwe jaar, in verschillende vormen en met de essentie van de traditionele Chinese cultuur.

In de moderne tijd wordt Chinees Nieuwjaar gevierd op de eerste dag van de eerste maand van de maankalender, maar over het algemeen eindigt het pas op ten minste de 15e dag van de eerste maand.

Het Lentefeest is een van de vier traditionele Chinese feestdagen, samen met het Qingming Festival, het Drakenbootfestival en het Mid-Autumn Festival.

De vieringen tijdens het Chinese Nieuwjaar zijn bijzonder rijk en gevarieerd, met leeuwendansen, kleurendansen, drakendansen, reizen naar de goden, tempelmarkten, bloemenstraten, lantaarns, enz... .

 

In de ochtend van de eerste dag van het Nieuwjaar brandt iedere familie wierook om eer te betuigen aan hemel, aarde en aan de voorouders. Na Nieuwjaarsdag vinden er allerlei kleurrijke amusementsactiviteiten plaats, die de feestelijke sfeer van het nieuwe jaar nog verhogen. De feestelijke sfeer hangt niet alleen in de huizen, maar ook in de straten van de stad. Tijdens deze periode hangt de stad vol lantaarns met in de straten heel véél mensen en is het festival zo levendig dat het pas echt eindigt na het Lantaarnfestival op de 15e dag van de eerste maand.

 

Aan de vooravond van het nieuwe jaar is het gebruikelijk om op de vierentwintigste dag van de maanmaand het stof te vegen (ook wel het huis vegen genoemd). Een volksspreuk zegt: "Op de vierentwintigste dag van de maanmaand, het huis vegen". Het staat ook bekend als "Stof Vegen Dag". Dit is de eindejaarsveeg, waarbij elk huishouden zijn omgeving schoonmaakt, allerlei gebruiksvoorwerpen wast, beddengoed en gordijnen uitpakt, het stof en de spinnenwebben verwijders enz... . Overal heerst een vreugdevolle sfeer bij het opruimen en verwelkomen van het nieuwe jaar. Volgens de folklore heeft afstoffen de connotatie van "het oude wegdoen en het nieuwe binnenhalen"

 

De rode nieuwjaarssticker

Op de 28e, 29e of 30e dag van het nieuwe jaar hangt elk huishouden het "Nieuwjaarsrood" op (Nieuwjaarsrood is de verzamelnaam voor de rode feestelijke elementen die tijdens het nieuwe jaar worden opgehangen, zoals de coupletten van het Lentefeest, deurgoden, vaandels, nieuwjaarsschilderijen en het woord "fortuin"). Het is een traditioneel Chinees Nieuwjaarsgebruik, dat bijdraagt tot de feestelijke sfeer en hoop geeft op het nieuwe jaar en een nieuw leven.

 

 

Nieuwjaarsdiner

Het oudejaarsdiner, ook bekend als New Year's Eve Dinner, verwijst naar het familiediner aan het eind van het jaar. Het vindt zijn oorsprong in de oude rituelen van het einde van het jaar, waarbij de goden en voorouders werden vereerd en vervolgens herenigd voor een maaltijd. Het is het hoogtepunt van het jaar, en is niet alleen kleurrijk, maar ook zeer betekenisvol. Vóór het eten van de maaltijd worden de goden en de voorouders vereerd, en de maaltijd wordt pas na de vereringsceremonie opgediend. De maaltijd wordt gewoonlijk opgediend met kip (wat goede plannen betekent), vis (wat jaarlijkse voorspoed betekent), gedroogde oesters (wat goede markt betekent), groenten (wat rijkdom betekent), tahoe (wat rijkdom betekent), lotuswortel (wat wijsheid betekent), sla (wat rijkdom betekent) en Chinese worst (wat lang houdbaar betekent) voor goed geluk. Het Chinese Nieuwjaarsdiner is een familie-reüniemaaltijd, en dit is de meest uitgebreide en belangrijke maaltijd aan het eind van het jaar.

 

Chinees Nieuwjaar Geld

Er wordt gezegd dat het geld boze geesten op afstand kan houden en dat de jongere generatie het jaar in vrede kan doorbrengen als zij geldontvangt. In de volkscultuur wordt gezegd dat het geld boze geesten afweert en hen op afstand houdt. Daar men dacht dat kinderen vatbaar waren voor boze geesten werd het geld dus gebruikt om deze af te weren.

 

Nieuwjaarsbezoeken

Nieuwjaarsbezoeken zijn een van de traditionele gebruiken tijdens het Lentefeest, een manier voor de mensen om afscheid te nemen van het oude en het nieuwe te verwelkomen en om hun goede wensen aan elkaar kenbaar te maken.

Laat een reactie achter

Comment form Text

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »