VOOR 11U BESTELD, MORGEN GELEVERD!
40€ GRATIS LEVERING (BE, NL, DE) en 50€ (FR)
CHINESE KWALITEITSTHEE AAN DE BESTE PRIJS.
Over Mingtea
0

Op vakantie in China van 05.07 tot 04.08! Bestel NU en geniet tot 35% KORTING!

VOOR 11U BESTELD, MORGEN GELEVERD!
40€ GRATIS LEVERING (BE, NL, DE) en 50€ (FR)
CHINESE KWALITEITSTHEE AAN DE BESTE PRIJS.

Op vakantie in China van 05.07 tot 04.08! Bestel NU en geniet tot 35% KORTING!

Door Wang Shaojie, 13 februari 2022

Wat is Matcha?

 

 

 

Wat is Matcha?

 

Is Matcha enkel tot poeder vermalen groene thee?

De theebladeren die worden gebruikt om matcha te maken, worden speciaal geselecteerd en er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van lentethee, die een beter aroma bevat en minder bitter is. De theebladeren die voor matchathee worden gebruikt, worden ook enige tijd afgedekt voordat ze worden geplukt, dit om de blootstelling aan de zon te verminderen zodat er ook minder bittere stoffen worden geproduceerd. Hierdoor hebben de theeblaadjes die worden gebruikt om matcha te maken een iets zoetere smaak dan normale groene thee.

De bladeren worden gestoomd, net als groene thee, maar in plaats van na het stomen te worden gedraaid, worden de bladeren gedroogd en van de nerven ontdaan, zodat alleen de bladeren overblijven die met een stenen vijzel tot poeder worden vermalen.

 

Is Matcha gezonder dan groene thee?

 

Dit is correct. Matcha-poeder wordt gemaakt door de hele theebladeren te vermalen, en is dus completer qua nutriënteninname dan andere soorten thee.

Volgens Tia Tu, een diëtiste van de afdeling voedingstherapie van het Zhenxing-ziekenhuis, heeft matcha, als we dezelfde Japanse thee vergelijken, 29,6 gram eiwit per 100 gram, wat hoger is dan de 24,5 gram van sencha. Matcha bevat 420 mg calcium, meer dan de 390 mg van yucca. Wat ijzer betreft, heeft matcha 17 mg per 100 g, opnieuw meer dan de 10 g van yulu.

 

Matcha heeft ook als voordeel dat men volledige voedingswaarde van de theebladeren drinkt, in tegenstelling tot wanneer men alleen het thee aftreksel drinkt. Bovendien zijn antioxiderende bestanddelen zoals catechinen en polyfenolen ook overvloediger aanwezig dan in groene thee, omdat de bladeren worden vermalen en in hun geheel worden gebrouwen.

 

Uit onderzoek is ook gebleken dat matcha veel voedingsvezels bevat, 52,8 keer meer dan spinazie en 28,4 keer meer dan selderij.

 

Zal ik problemen ondervinden met slapen als ik matcha drink?

 

Eigenlijk is matcha niet cafeïne-arm. Het cafeïnegehalte wordt beïnvloed door het soort theebladeren, de teeltomgeving, de mate van branden en het productieproces.

Bovendien wordt matcha gemaakt door de hele theebladeren die tot poeder worden vermalen, waardoor ook meer cafeïne vrijkomt dan bij gewone theebouillons. De auteur van "3 koppen koffie per dag is gezond", Chie Yasunaka, zegt dat het cafeïnegehalte van 100 g matcha meer dan driemaal dat van zwarte thee is, en zelfs hoger dan dat van koffie, volgens de Japanse tabel voor de samenstelling van levensmiddelen.

 

Wat is het verschil tussen groene theepoeder en matcha?

 

 

Groene theepoeder is niet hetzelfde als matcha

Groene thee gemalen poeder kan alleen groene thee poeder worden genoemd. Echte matcha, niet alleen gemalen, is een veel complexer proces en overtreft groene thee ver qua voedingswaarde en kost minstens dertig keer meer dan groene thee poeder. Een cake van tien dollar met de vermelding "bevat pure matcha" dekt de kosten nog niet eens!

 

De productie van matcha omvat meer dan een dozijn basisstappen: karnen, stomen, afkoelen, drogen, scheiden van stengels en bladeren, verwijderen van gruis, steriliseren, snel drogen en malen.

Pas na deze bewerking worden de gewone theebladeren tot een micropoeder met een maaswijdte van meer dan 2500 mm verwerkt.

 

Nog meer verschillen....

 

De pluktijd is later dan groene thee

 

In het geval van West Lake Longjing, bijvoorbeeld, worden de beste theeblaadjes geplukt vóór het Qingming Festival. De matcha pluk is echter uitgesteld tot mei.

Dit is om de groeiperiode van de theebladeren te verlengen en zo de bittere theepolyfenolen te verminderen, zodat het grootste verschil tussen de afgewerkte matcha en groene thee is dat er in principe geen bittere smaak is.

Tijdens het groeiproces worden de matcha-tuinen opgebonden en overdekt met zwart gaas om de UV-stralen van de zon te filteren. Hierdoor kunnen de theebladeren tijdens hun groei meer chlorofyl en aminozuren aanmaken. Door het hoge chlorofylgehalte is authentieke afgewerkte matcha heldergroen en smaragdgroen, terwijl gewone gebrouwen groene thee een beetje gelig is.

 

De Geur

 

Vanwege de lange groeicyclus bevat authentieke matcha meer aminozuren, waardoor het naar zeewier ruikt en een lichter - frisser - aroma heeft, terwijl groene theepoeder naar gewone theebladeren ruikt.

 

Proef het verschil

 

Probeer matcha-poeder en groene theepoeder met water te mengen en schud beide afzonderlijk. Het resultaat: groene theepoeder gemengd met water smaakt bitter, net als in de mond gekauwde theebladeren, terwijl matcha-poeder gemengd met water fris smaakt (rijk aan aminozuren) en bijna geen bitterheid heeft.

 

Het brouwen

 

Vergeleken met groene theepoeder heeft matcha zeer fijne deeltjes, rijk schuim en een heldere kleur. Groene theepoeder produceert door zijn veel grotere deeltjes zeer weinig schuim.

 

 

 

Matcha gezondheidsvoordelen.

 

Matcha wordt gemaakt van tot poeder vermalen theebladeren, zodat het drinken van matcha betekent dat het hele theeblad in het lichaam wordt opgenomen, wat voedzamer is dan gebrouwen groene thee. Behalve dat het rijker is aan vitaminen, ijzer en calcium, heeft het drinken van matcha de volgende 6 voordelen voor het lichaam:

 

  1. Anti-oxidant

Matcha bevat catechinen, dit zijn antioxidanten die doeltreffend zijn bij het voorkomen van celdood en chronische ziekten, en bijzonder heilzaam zijn voor de huidverzorging.

 

  1. Verbetert de concentratie, het geheugen en het reactievermogen

Matcha bevat L-theanine, waarvan is aangetoond dat het de hersenfunctie, de concentratie, het geheugen en het reactievermogen verbetert.

 

  1. Anti-depressiva en angst

De theanine in Matcha is het belangrijkste ingrediënt in de strijd tegen depressie en angst, aangezien het de mentale stress kan verlichten en u kan helpen slapen. Onderzoek aan de universiteit van Japan heeft aangetoond dat matcha effectief is bij het verminderen van depressie en angst.

 

  1. Opbeurend

Theebladeren die in de schaduw van het licht worden geteeld, hebben een relatief hoge concentratie cafeïne. Matcha bevat driemaal zoveel cafeïne als gewone groene thee, wat ongeveer evenveel is als een kop koffie, en is dus een effectieve oppepper voor het ontbijt. Er wordt gezegd dat Japanse monniken vaak matcha drinken om hun concentratie te stabiliseren.

 

  1. Vetverbranding

De catechinen van Matcha zijn doeltreffend om de stofwisseling te stimuleren, de vetverbranding te versnellen en indirect bij te dragen tot gewichtsverlies.Verwacht hiervan wel geen wonderen, gezonde voeding is de sleutel tot gewichtsverlies.

 

  1. Lagere bloeddruk en cholesterol

Afgezien van de bovengenoemde antioxiderende, metabolische en vetverbrandende voordelen, zijn catechinen ook effectief in het verlagen van de bloeddruk en het cholesterol, wat positieve effecten heeft op de gezondheid van het hart.

Laat een reactie achter

Comment form Text

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »