VOOR 11U BESTELD, MORGEN GELEVERD!
40€ GRATIS LEVERING (BE, NL, DE) en 50€ (FR)
CHINESE KWALITEITSTHEE AAN DE BESTE PRIJS.
Over Mingtea
0

Op vakantie in China van 05.07 tot 04.08! Bestel NU en geniet tot 35% KORTING!

VOOR 11U BESTELD, MORGEN GELEVERD!
40€ GRATIS LEVERING (BE, NL, DE) en 50€ (FR)
CHINESE KWALITEITSTHEE AAN DE BESTE PRIJS.

Op vakantie in China van 05.07 tot 04.08! Bestel NU en geniet tot 35% KORTING!

Door Wang Shaojie, 23 januari 2022

Zwarte thee, wat is dat?

 

 

 

Wat is zwarte thee? Laten we er samen achter komen.

Zwarte thee, een theesoort van wereldklasse, is vandaag één van de populairste theedranken ter wereld. Het is ook de op één na beroemdste thee in China, en niemand ontgaat zwarte thee als het erop aankomt. Veel van onze kenissen om ons heen drinken graag zwarte thee, er zijn ook vele soorten, zowel uit china als andere landen, laten we er dus samen achter komen!

Zwarte thee is vooral populair in India en Turkije maar toch zijn er in China heel wat zwarte theesoorten te vinden van een uitstekende kwaliteit. Het proces omvat altijd de vier basisstappen, namelijk het verflensen, het rollen, het kneden, het fermenteren en het vuren. Het verflensen van de blaadjes zorgt ervoor dat deze slap worden. Hierna worden de blaadjes gerold en gekneed zodat de sappen en enzymen uit de cellen vrijkomen. Nadien wordt de thee gefermenteerd en krijgt deze niet alleen een donkere kleur maar eveneens een andere smaak.
Tenslotte wordt de thee gedroogd of gevuurd om de fermentatie te stoppen.

 

Vijf dingen om te weten alvorens zwarte thee te drinken.

Zwarte thee wordt erkend als een gezonde drank. Maar is deze geschikt voor iedereen? Laat ons de belangrijkste vragen beantwoorden.

 

1 Kunnen mensen die aan slapeloosheid lijden zwarte thee drinken?

Het belangrijkste bestanddeel van thee dat de slaap beïnvloedt, is cafeïne. Het cafeïnegehalte van zwarte thee is nog hoger dan dat van groene thee omdat zwarte thee een volledig gefermenteerde thee is en groene thee een niet-gefermenteerde thee. Tijdens het fermentatieproces verandert de structuur van de theebladeren en sijpelt de cafeïne makkelijker in het water. Bovendien wordt zwarte thee bij een hogere temperatuur gebrouwen dan groene thee en is de trektijd langer dan bij groene thee, zodat het cafeïnegehalte van zwarte thee hoger is. Wij adviseren onze klanten, vrienden en kenissen met slaapproblemen om geen zwarte thee meer te drinken na 15 uur, niet alleen omdat cafeïne mensen nerveus maakt, maar ook omdat cafeïne een vochtafdrijvend effect heeft en dus moet men s’nachts ook meer opslaan en bijgevolg ligt de kwaliteit van de slaap laag.

 

2 Voedt zwarte thee de maag?

Er is een populair gezegde - "groene thee doet pijn aan de maag, zwarte thee voedt de maag". De waarheid is dat de polyfenolen in thee samentrekkend zijn en een zeker stimulerend effect hebben op de maag, vooral in het geval van een lege maag. Groene thee heeft een hoog gehalte aan theepolyfenolen en de prikkeling van de maag zal duidelijk zijn, terwijl zwarte thee wordt gefermenteerd en geroosterd, waardoor het aantal polyfenolen aanzienlijk minder is. Hoewel het aantal polyfenolen in zwarte thee lager liggen, ligt het cafeïnegehalte hoger, en cafeïne stimuleert ook de maag, zodat het gezegde "zwarte thee is goed voor de maag" niet helemaal correct is. Bovendien is het idee dat zwarte thee geschikt is voor mensen met een zwakke maag ook niet correct en dit kan dus ook ongemakken veroorzaken.

 

3 Kunnen mensen met nierstenen zwarte thee drinken?

Thee bevat oxaalzuur, dat in grote hoeveelheden de neiging heeft zich met calcium dat via de urinewegen wordt uitgescheiden te binden kunnen zich vormen tot “stenen”. Zwarte thee heeft een hoog oxaalzuurgehalte, dus voor sommige patiënten met nierstenen is het beter om minder zwarte thee te drinken.

 

4 Kunnen mensen met hoge bloeddruk zwarte thee drinken?

Sommige studies hebben aangetoond dat het matig drinken van zwarte thee de bloeddruk licht kan verhogen, hoewel dit effect slechts tijdelijk is en niet langdurig. Er is ook gebleken dat consequent zwarte thee drinken de bloeddruk aanzienlijk kan verlagen in vergelijking met niet-theedrinkers, dus mensen met een hoge bloeddruk kunnen wel wat zwarte thee drinken maar niet te veel.

 

5 Kan ik van zwarte thee afvallen?

De theepolyfenolen en de cafeïne in zwarte thee kunnen de stofwisseling bevorderen en theoretisch helpen bij gewichtsverlies, maar na een tijd thee drinken gaat het lichaam de cafeïne verdragen en is het zwakke effect op gewichtsverlies verdwenen. Wat de theepolyfenolen betreft, zitten er meer in groene thee dan in zwarte thee, en uit studies is gebleken dat extracten van groene thee een minimaal effect hebben op gewichtsverlies, dus verwacht niet dat je gewicht verliest door zwarte thee te drinken.

 

Is zwart thee gezond? Dit zijn enkele voordelen van het regelmatig drinken van zwarte thee:

 

1 Het helpt de spijsvertering en bevordert de eetlust

De Britten drinken graag zwarte thee als namiddagthee en als naborrel bij hun steakmaaltijd. De reden hiervoor is dat zwarte thee de vettigheid van vlees in de mond wegneemt en de zoetheid van het eten van zoetigheden verlicht.

De gefermenteerde zwarte thee is ook minder irriterend voor maag en darmen, wat de spijsvertering bevordert en de eetlust verbetert!

 

2 ontstekingsremmend

De polyfenolen in zwarte thee hebben ontstekingsremmende eigenschappen, en men heeft ontdekt dat catechinen zich binden aan eencellige bacteriën en deze remmen en elimineren door eiwit coagulatie en precipitatie.Dit is zeer goed nieuws voor mensen die leven in een wereld van industriële vervuiling.

3 Verfrissend en vochtafdrijvend voor de stofwisseling

De cafeïne en de aromatische stoffen in zwarte thee verhogen de bloedtoevoer naar de nieren, waardoor de microvasculatuur van de nieren wordt verwijd, wat een diuretisch effect heeft en bijdraagt tot de stofwisselingscyclus van het lichaam.

De cafeïne in zwarte thee stimuleert de hersenschors om het zenuwcentrum te stimuleren, wat een positief effect heeft op de geest.

 

4 Beschermt het maagslijmvlies en voedt de maag

De oxidatieproducten van theepolyfenolen in zwarte thee kunnen de spijsvertering in het lichaam bevorderen, zodat het met mate drinken van zwarte thee een ontstekingsremmend en beschermend effect op het maagslijmvlies kan hebben.Voor mensen met een gevoelige maag wordt aanbevolen melk aan de thee toe te voegen om de irritatie van de theebladeren op de maag te verminderen.

 

 

Kunnen er bijwerkingen optreden als ik elke dag veel zwarte thee drink?

 

Zoals we allemaal weten "Te veel van alles is niet goed”, de juiste hoeveelheid op het juiste moment is heel belangrijk! Het drinken van zwarte thee heeft veel voordelen, maar als je te veel drinkt, kan dit het lichaam belasten.

Wie aan slapeloosheid lijdt, drinkt niet meer dan 2 kopjes per dag, en vergeet niet dat u geen thee moet drinken na het vallen van de avond.

 

Ben ik geschikt om zwarte thee te drinken?

 

Zelfs als zwarte thee gezondheidsvoordelen heeft, zijn er mensen die er niet geschikt voor kunnenzijn.

Wie drinkt best niet te veel zwarte thee?

 

  1. Zwangere vrouwen / vrouwen die borstvoeding geven: Cafeïne kan invloed hebben op de baby.

 

  1. Mensen met bloedarmoede: zwarte thee bevat looizuur, dat de absorptie van ijzer kan beïnvloeden en bloedarmoede kan verergeren.

 

  1. mensen met een zenuwgevoeligheid: cafeïne stimuleert het zenuwcentrum en sommige mensen kunnen daardoor hartkloppingen krijgen.

 

 

Top 4 meest bekende zwarte theesoorten:

 

Keemun zwarte thee – China

 

Qimen zwarte thee, of kortweg Qi Hong.is een kostbare traditionele Chinese Kung Fu zwarte thee, een historische thee, geproduceerd aan het eind van de 19e eeuw, een van de drie meest geurige theesoorten ter wereld. Hij wordt ook wel "de beste van alle theeën", "de beroemdste van allemaal" en "de prins van de thee" genoemd. Qimen zwarte thee wordt onderverdeeld in 1 tot 7 soorten naargelang van zijn hoge kwaliteit, hoofdzakelijk geproduceerd in het district Qimen, provincie Anhui, en de aangrenzende districten Shitai, Dongzhi, Yixian en Guizhi hebben ook een kleine productie, hoofdzakelijk geëxporteerd naar tientallen landen en regio's zoals het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Japan, Rusland, etz. Sinds vele jaren is het China's nationale ceremoniële thee.

 

Darjeeling zwarte thee – India

 

Darjeeling zwarte thee wordt in India geproduceerd op het Darjeeling-plateau aan de voet van de Himalaya in het noordelijke deel van West-Bengalen, en is een van de vier belangrijkste zwarte theesoorten in de wereld. Darjeeling zwarte thee staat bekend als de "champagne onder de zwarte theeën". De beste kwaliteit is de No.2 thee van mei tot juni. De Darjeeling zwarte thee heeft een hoge status, de No.1 thee in maart en april is meestal lime groen OP, terwijl de No.2 thee is goudkleurig en onthullende FOP, de soepkleur is oranje, de geur is geurig en elegant, de beste Darjeeling zwarte thee is vooral geurig, de smaak is delicaat en zacht, geschikt voor de lente en de herfst, ook geschikt voor het maken van melk thee, ijsthee en diverse fancy tea. Het procédé werd destijds door de ambachtslieden van Zheng Shan Xiao Zhu overgebracht en aangepast om de thee te vormen.

 

Uva - Sri Lanka

 

Zwarte thee uit de Ceylon Hooglanden staat het best bekend als Uva-thee, die wordt geproduceerd aan de oostkant van de Sri Lankaanse berggordel, en is een van de vier beroemdste zwarte theesoorten ter wereld. De oostelijke zijde van de Sri Lankaanse berggordel is het hele jaar bewolkt, en aangezien de noordoostelijke moesson in de winter meer regen brengt (november tot februari), is dit niet bevorderlijk voor de produktie van theeplantages, zodat de beste kwaliteit thee wordt verkregen van juli tot september.

 

Assam zwarte thee – India

 

Assam thee wordt geproduceerd in de Assam vallei in de uitlopers van de Assam Himalaya in het noordoosten van India. De sterke zonneschijn in de regio vereist een aparte boom om de theebomen een matige schaduw te geven; de overvloedige regenval bevordert dan ook de krachtige ontwikkeling van de tropische Assam Big Leaf-theeboom. De beste kwaliteit wordt verkregen van juni tot juli, maar de herfstthee die in oktober en november wordt geproduceerd, is aromatischer. Assam zwarte thee heeft een fijne platte bladvorm en een donkerbruine kleur; de soep is donkerrood en lichtbruin, met een licht mout- en rozenaroma en een sterke smaak, en is een sterke zwarte thee.

 

Wil je zwarte thee kopen? Bij Mingtea raden we alvast deze theeën aan:

 

Zwarte thee Jin Jun Mei (Golden Eyebrow)

Zwarte thee Yunnan Golden Monkey

Zwarte thee Darjeeling Puttabong First flush BIO *LIMITED*

Zwarte thee Supreme Yunnan Golden Snail

Zwarte thee Ceylon OP BIO

 

Laat een reactie achter

Comment form Text

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »